Home » Stop pesten!

Stop pesten!

Pesten is een vorm van zinloos geweld. Plagen en pesten worden vaak door elkaar gehaald. Plagen gaat tussen twee mensen die elkaar aankunnen. De geplaagde kan zich verdedigen als dat nodig is. Het geplaag duurt meestal kort en is vriendelijk of zelfs grappig bedoeld.
We spreken over pesten als één van de twee kinderen zich niet of moeilijk kan verdedigen. De pester heeft alle macht. Pesten komt steeds weer terug en is kwetsend bedoeld.

 

Wat is pesten?
Pesten is niet alleen iemand slaan of schoppen (lichamelijk geweld), maar ook iemand geestelijk pijn doen (psychisch geweld). Je bent bang, wordt uitgescholden of buitengesloten. Maar ook de dreiging dat je geslagen kan worden, kan iemand angstig en onzeker maken.
Psychisch geweld kan soms zelfs erger zijn dan lichamelijk geweld. Bedreigingen, beledigen of doodzwijgen, het kan iemand wanhopig en gefrustreerd maken. Je wordt onzeker, hebt minder vertrouwen in jezelf en het wordt ook moeilijker om anderen te vertrouwen. Dit nare gevoel werkt vaak nog lang door, ook als het pesten al gestopt is. In het ergste geval ziet een slachtoffer zelfs de leuke dingen in het leven niet meer!

Een buitenstaander kan niet altijd aan iemand zien dat hij/zij uitgescholden of buitengesloten wordt. Sommige gepeste kinderen willen dit aan niemand vertellen. Maar als anderen dit niet weten, kunnen ze je niet helpen om het pesten te stoppen. Daarom is het zo belangrijk dat je er toch altijd met iemand over praat. Iemand die je vertrouwt. Dit kan je vader of moeder zijn, je opa of oma, juf of meester. Of misschien vertel je het liever aan een vriend(innetje). Je kunt natuurlijk ook de kindertelefoon bellen. Telefoonnummer kun je vinden bij links.

Vergeet nooit: er is altijd iemand die je kunt en wil helpen! Als je niets doet, gaat het pesten door. Dus laat je zelf horen!

 

Wist je dat…
… in Nederland 330.000 kinderen iedere week worden gepest!
… 27% van alle kinderen op de basisschool zegt dat ze wel eens gepest worden. Dat zijn 6 tot 8 kinderen in elke klas!!
… 4% van alle kinderen op de basisschool zelfs meerdere malen per week worden gepest. Dat is in elke klas wel één kind!

Meestal zijn er bij pesten drie partijen, namelijk:

  • De pesters/de pestkop: Dit zijn vaak leerlingen die hun boosheid en woede af moeten reageren en niets anders weten te bedenken dan pesten.
  • Het slachtoffer/de slachtoffers: Dit zijn kinderen die gepest worden.
  • De meelopers: Dit zijn kinderen die niets durven te zeggen omdat ze bang zijn zelf het slachtoffer te worden. Deze zogenaamde partij is niet neutraal, want zij kiezen ervoor niets te doen om het pesten te stoppen. Je zou ze zelfs ook pesters kunnen noemen.

 

Op Facebook heb ik speciaal een pagina over het stoppen van pesten gemaakt. Alles wat je er kwijt wilt over pesten, mag erop. Als je zelf gepest wordt, mag je dat er ook opzetten. Het kan anoniem als je dat wilt, dan kunnen we samen naar een oplossing zoeken. Als je liever met je ouders en/of vrienden er over wilt praten, dan doe je dat natuurlijk. Zij kennen jou veel beter, dus wordt het zoeken naar een oplossing alleen maar makkelijker. :)

Vergeet niet: Er zijn genoeg mensen die jou willen helpen. Er zijn er maar een paar die pesten en die hebben het vaak zelf moeilijk. Dat is vaak de reden waarom zij pesten. Jij bent goed zoals je bent en dat pakt niemand jou meer af. ♥